15 de novembre de 2016

Repensant el conte infantil des d'una perspectiva de gènere

Des de la Llibreria Synusia han el·laborat una investigació en el marc de la beca de recerca Maria Verger, otorgada per la Regidoria de Poĺítiques de Gènere de l'Ajuntament de Terrassa, entorn literatura infantil i perspectiva de gènere. És una qüestió que les preocupa i interessa, com a llibreteres, com a dones, com a mares, i per això creuen pertinent i necessari explorar-la. Parteixen de la importància de la literatura infantil en el procés de construcció social dels infants, com a transmissora de normes i valors que molt sovint són fixats per una comunitat marcadament patriarcal, i examinen com els relats representen aquesta realitat per a partir d'aquí, promoure la proliferació d'una literatura no sexista.

Per fer-ho, s'han apropat a la comunitat lectora que rodeja als infants -famílies, escoles, biblioteques i Servei d'Educació de l'Ajuntament-, centrant-se en infants de la franja 0-5, de Terrassa, acotant a unes zones determinades. Subratllen doncs que es tracta d'un cas concret que no pretén esdevenir general, sinó una petita contribució a la complexitat de la qüestió de la desigualtat de gènere. Apropar-se a la realitat a través de primeres persones, per compartir i posar en comú impressions i percepcions, per interpelar(nos) de forma col·lectiva, propiciar una mirada crítica i promoure una literatura infantil no sexista dins de l'àmbit local, amb el desig de garantir l'accés dels infants a uns contes lliures d'estereotips i discriminacions, que obrin finestres i ampliïn mirades. Encara hi ha molts contes que ens mostren una realitat estereotipada i desigual, i molt sovint ens passa desaparcebut, cal tenir-ho present. Tot i així, al voltant de la comunitat lectora dels infants, s'observa una existència creixent en mostrar realitats lliures de prejudicis, on es desafien els prototips i es construeixen noves realitats.

Dins de la recerca troabreu una 'Guia de contes no sexistes' que han el·laborat. Un document amb criteris per detectar el sexisme en els contes i pautes per una lectura crítica d'aquest, un recull d'editorials que incorporen la mirada de gènere a la seves publicacions, exponents d'una literatura emergent sensibilitzada amb aquest tema, i una proposta de 10 títols no sexistes per la franja 0-5. 

Esperen que resulti útil a nivell ciutat, per sensibilitzar, incentivar i promoure contes a l'alçada dels infants, doncs es mereixen que realitzem l'esforç de trobar i posar al seu abast, una literatura intel·ligent, emancipadora i de qualitat.

Pretenen contribuir també i sobretot, a generar ganes de seguir-se preguntant i qüestionant, entre totes aquelles que hi volem tenir alguna cosa a dir. Assentar les bases per continuar indagant i generant nou coneixement.

Podeu consultar i descarregar la recerca aquí

Nota: si en algun moment hem optat per l'ús del masculí genèric, ho fem de molt mala gana, per no afegir pesadesa a les entrades, però sense que això suposi en cap cas que acata aquesta negació quotidiana de la presència de les dones en l'esdevenir del món.