L’Animació Sociocultural no és neutra. Crònica Jornada #ASCMobilitza

La tercera Jornada Formativa de la CASC_CAT reuneix professionals, referents de l’Animació Sociocultural i projectes socioeducatius de barri per teixir complicitats i refermar els objectius transformadors d’aquest model d’acció social



El passat dissabte 5 de novembre, la Coordinadora per a l’Animació Sociocultural de Catalunya (CASCAT), va organitzar la tercera Jornada formació a Can Fabra, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Amb una reeixida assistència, on es van barrejar persones de totes les edats, aquesta va resultar “emocionant i motivadora per a tothom”, comenten des de l’organització.

L’objectiu d’aquesta Jornada, que posava el focus en la relació entre Animació Sociocultural i mobilització social, era visualitzar la dimensió política i de transformació social que hi ha d’haver en tot procés i pràctica d’Animació Sociocultural perquè respongui plenament al sentit i la finalitat que la defineixen. Des de la presentació, a càrrec de Pilar Figueras, presidenta de la CASC_CAT, va quedar clar, què ens trobem davant “un renaixement del que seria l’autèntica animació sociocultural, la que neix al carrer, la que es reivindica contra els efectes del sistema dominant”.

A la primera conversa, dinamitzada Joan Mora, Xavier Franch (director del Centre Cívic del Coll de Barcelona), i la dinamitzadora de l'Ateneu Popular de 9 Barris, Aurora Álvarez 'Yoyi', van exposar les seves perspectiva i vivències, al voltant de la temàtica de la Jornada. Van deixar clar que, el paper del o la professional de l’Animació Sociocultural és escoltar la gent i donar eines, (re)crear espais de participació que responguin als interessos col·lectius, per facilitar l’acció de la comunitat, que és la verdadera protagonista. Van compartir una visió amplia i històrica de l’Animació Sociocultural integrant i considerant els diferents professionals, voluntaris i militants que es poden identificar amb aquest àmbit, metodologia i pràctica sociocultural.


El nombre de participants en la trobada, la seva varietat i l'arrelament al territori de les persones i projectes presents parlaven bé del moment actual de l'Animació Sociocultural com a motor transformador dels barris. Els relats del projecte PatinaiLluita per l'autogestió de les pistes de skate de Nou Barris de l’Associació Juvenil Rocket Project, la reutilització cultural de un quiosc abandonat a Sant Boi de Llobregat (#FemKiosk de Circula Cultura) i la Plataforma d'Entitats que gestiona el casal de barri Ateneu l'Harmonia, participants de la taula d’experiències, dinamitzada per Anna Novella, es va encarregar de demostrar-ho: "busquem recuperar la idea de l'espai públic com a lloc de participació i decisió, i de la cultura més enllà de l'espectacle, amb una visió política de l'oci, posant les persones al centre." 

La Jornada va acabar amb una mirada més acadèmica amb una estimulant conversa entre la pedagoga i professora del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Animació Sociocultural i Turística, Eli Medina, i l'activista cultural Carles Monclús, professor de la Universitat de València i del mateix Cicle Formatiu,, dinamitzada per Antonio Alcántara. La conversa va refermar els vincles entre l’Animació Sociocultural i la mobilització social i els seus objectius transformadors. “L’Animació Sociocultural no és neutra”, recordava Eli Medina, perquè “parlar d’animació sociocultural és més parlar de política que de tècnica, a favor de qui estem i en contra de quins interessos estem; en definitiva, quins somnis tenim i quina societat volem construir”, tal i com reafirmava, Carles Monclús.

Teixir complicitats i buscar un efecte multiplicador

Tots els moments van generar debats participatius, concorreguts i enriquidors. I “el debat continuarà, més enllà de la Jornada, per seguir teixint complicitats i buscar efectes multiplicadors d'aquests procesos de transformació compartint encerts i errors”, destaca un membre de la CASC_CAT.

Les reflexions prèvies de tots els i les participants s'han reunit en un llibre en línia d'accés gratuït, que tindrà continuïtat amb un segon document que transcriurà les conclusions i propostes sorgides de la trobada.

S’ha demostrat que l’Animació Sociocultural està viva i aquesta Jornada representa un pas ferm per tal de reprendre els objectius transformadors de l’Animació Sociocultural com a model d’acció social.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més