Park(ing) Day 2016 a Sabadell
El proper dia 16 de setembre es celebrarà el Park(ing) Day 2016 a Sabadell i moltes altres ciutats d’arreu (per més informació: parkingday.org). El Park(ing) Day és un esdeveniment anual que es realitza a més de 200 ciutats de tot el món, on diverses entitats ambientals, d’arquitectura, artístiques, socials, veïnals, i la ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu de donar a conèixer la necessitat d’un model de ciutat:

  • Més verda, amb més parcs i jardins, amb més biodiversitat, amb més espai públic de qualitat (dissenyat per a les persones, no per als cotxes).
  • Conscienciada i activa per la reducció de la contaminació atmosfèrica.
  • Que aposti per una mobilitat sostenible.

Enguany, a Sabadell, l’espai escollit pel conjunt d’organitzacions locals que estan tirant endavant la jornada (Laboratori Social Metropolità, ADENC, La Ruda, i la plataforma veïnal Això No És un Pàrquing) és l’aparcament del Vapor Turull (pàrquing Creueta), com un acte més per reivindicar la seva transformació en un gran parc i equipament públics.

L’espai del Vapor Turull té una superfície d’uns 7.000m2. Es troba situat al centre de la ciutat, envoltat de carrers estrets i illes amb una parcel•lació de cases de cos estretes; en definitiva, un barri on hi ha necessitats més bàsiques que l’aparcament, com és l’espai verd. La totalitat de la superfície de sòl de l’espai del Vapor Turull és municipal i el planejament vigent preveu un destí d’equipament i d’espai lliure, mentre que la necessitat d’aparcament al centre de la nostra ciutat pot ser resolta amb altres pàrquings soterrats ja existents i infrautilitzats actualment. Per tant, la situació actual com a pàrquing en superfície és transitòria i el seu canvi d’ús és obligat; d’aquí ve la reivindicació d’aquest espai.

La transformació definitiva de la totalitat d’aquest espai pot ser una realitat d’aquí un temps. De moment, el proper dia 16 acollirà de manera temporal múltiples activitats esportives, de trobada i conversa, tallers de creativitat, iniciació a la jardineria, actuacions, intercanvi de llibres i roba, entre d’altres, gràcies al suport de diverses entitats sabadellenques; també es podrà visitar una exposició d’espais reclamats de Sabadell. Finalment, a partir de les 20h., hi haurà un sopar popular i música per acabar la jornada festiva i reivindicativa. El mateix dia 16 ja es faran petits passos per la progressiva apropiació veïnal de l’espai, amb intervencions que hi romandran mes enllà del Park(ing) Day.


Comentaris