Jogar Capoeira al Ribot i Serra

Avui ha vingut al Ribot i Serra, el Contramestre Pingo, de Capoeira Brasil Barcelona, per fer-nos, en forma de taller, una pregunta:

Capoeira per a l'Animació Sociocultural i Turística?

Tot serà molt vivencial doncs, 

Vamos jogar capoeira o lê lê, Vamos jogar capoeira o lâ lâ!!


La Capoeira és un art marcial original de Brasil. Té un elevat component estètic, rítmic i musical. Hi poden participar per igual homes i dones, independentment del seu nivell, edat o estat físic.

Comencem estirant i amb una sèrie d'exercicis per enfortir el cos, guanyar elasticitat, tonificar i aprendre moviments típics de la capoeira, és a dir, atacs i esquives. Ja comencem a sentir els nostres cosos... i “sentir que podemos hacer cosas que antes no podíamos, es algo que nos da mucha motivación”.

Aprenem i practiquem els moviments bàsics. Ginga, paralela, esquivas, meia lua de frente, aú... Ens agrada fer coses que no hem fet mai. Els gestos són molt lliures, cadascú té la seva forma de jogar.

I comencem a jogar, volem demostrar-nos el que hem aprés. Fem un cercle (simbol d'unió i d'igualtat) i a l'interior, dues capoeiristes intercanvien una sèrie d'atacs i esquives, que hem practicat abans, les parelles que van sortint a jogar , ballant, es comuniquen sense parlar, amb els seus cosos. Les puntades, els punys i altres moviments corporals, esdevenen una forma de comunicar-se; de preguntar i respondre en una dansa que allibera de pors i de problemes.

En una de les parts de la circumferència, una bateria d'instruments de percussió dirigeix el jogo, marcant el ritme a seguir per les jugadores. Segons el tipus de jogo, podran anar entrant i sortint jugadores a la roda.

Comprenem que la capoeira, pot ser una lluita, un esport, però no és agressiu ni competitiu, i encara que en nivells avançats, els capoeiristas poden arribar a tocar-se, en les etapes d'iniciació (i fins i tot en les grans rodas) els participants ensenyen les seves destreses, "demostrant que vaig poder copejar-però no ho vaig voler fer". La roda és un cercle d'amistat on l'alumnat posa en pràctica l'après en capoeira.

Fent el mateix que feien els esclaus africans al Brasil després de les seves àrdues jornades de treball ens hem exercitat, après història, ritmes, música, portuguès, a comunicar-nos sense parlar, un model d'intervenció socioeducativa i a conviure.

La capoeira és un esport (dansa) molt complet, ja que en els seus moviments es requereix la participació de la majoria dels músculs del cos. A més és una activitat de baix impacte i poc risc (ja que no hi ha contacte).

Comprenem que la capoeira és molt més que un esport. A Brasil és una forma de vida, que desenvolupa valors de solidaritat, companyerisme i respecte pels companys. Sens dubte, és una activitat plena de valors.

La bibliografia actual, diu que la capoeira té els seus orígens al Brasil, i sorgeix com a mitjà d'alliberament dels esclaus, portats pels colonitzadors portuguesos des de l'Àfrica angolesa, fins al continent americà.

La capoeira es trobava prohibida en els seus inicis, ja que en ser practicada pels esclaus, podia suposar un risc per als seus senyors. Els esclaus van desenvolupar una estratègia, que no era altra que la de camuflar l'entrenament de lluita com si fos un ball.

I és el que hem fet avui ballar i jogar. Capoeira és ritme, és música, és malandragem, és poesia, es un joc, és una forma de vida, és comunicació, companyerisme, empoderament individual i col·lectiu, i educació per a la pau, educació en el lleure, coeducació, ... alliberament.

Náo ha nada que uma boa roda de capoeira náo possa curar

Animació Sociocultural i Turística Ribot i Serra

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més