TEDxBarcelonaED: comunicar el canvi en l’educació

TEDxBarcelonaEducationBarcelona acull el proper 22 de gener un esdeveniment que aglutinarà una vintena de ponències de persones que han sigut protagonistes de canvis en l'educació.

Boris Mir, Maria Acaso, Claudia Urrea seran algunes de les 20 veus que pujaran a l'escenari per comunicar en 18 minuts com a màxim el seu canvi en l'educació.
Pau Rodríguez en El Diari de l'educació



Màxim 18 minuts, intensitat, missatge inspirador i un alt component de vivència personal. Així són les conferències TED, cada cop més populars arreu del món –se’n celebren vuit cada dia– i darrerament també a Barcelona. El proper 22 de gener se celebrarà a la capital catalana elTEDxBarcelonaED, el primer d’aquests esdeveniments a casa nostra dedicat a l’educació.
“Hem seleccionat una vintena persones que ja han estat protagonistes del canvi en l’educació, i que volem que expliquin la seva experiència als assistents”, comenta Aurélie Salvaire, impulsora d’aquest esdeveniment i d’altres similars com el TEDxBarcelonaWomen. En aquest acte comunicatiu, segons Salvaire, el que prima és que els ponents parlin “des del cor” –per això en les darreres setmanes han rebut assessorament d’un coach– i que demostrin “que el canvi és possible”.
Entre les veus que pujaran a l’escenari del TEDxBarcelonaED –a l’auditori de l’edifici de Telefónica– hi ha les de Nicholas Carlisle, psicoterapeuta que va ser víctima de bullying i que ara assessora escoles a través de No Bully; John Roberts, president de la Universitat Oberta de l’Àfrica Occidental, o Claudia Urrea, de la Comissió Especial del MIT dedicada a “reinventar l’educació”.
També hi haurà ponents catalans, com Boris Mir, cap d’estudis de l’Institut-Escola Les Vinyes, però la predominància internacional s’explica, segons Salvaire, pel fet que hi ha molts països i territoris on l’educació actualment és emergent. “A Llatinoamèrica hi ha actualment una efervescència especial”, explica la organitzadora, així com en alguns països africans.
També gràcies a les noves tecnologies, que tindran un paper “molt important” en la convenció, atès que en molts casos s’han convertit en “eines que han ajudat a desenvolupar pràctiques innovadores”, opina Salvaire. És el cas dels dispositius mòbils, l’impacte massiu dels quals ha suposat que en països en vies de desenvolupament s’estigui tenint accés fàcilmemt a fonts d’informació i a recursos educatius.
L’impacte de les conferènces ja s’ha notat en l’assistència. En tan sols tres setmanes l’aforament de 300 persones va quedar complet. Les intervencions aniran acompanyades, en paral·lel, amb activitats i tallers que segueixin els mateixos criteris –l’educació per al canvi–. I també per la iniciativa TEDxYOU, que dona la possibilitat a dotze participants, prèviament inscrits i seleccionats, a pujar a l’escenari per explicar les seves experiències educatives transformadores.

El fenomen TED
Les seves sigles responen a Tecnologia, Entreteniment i Disseny. TED és una organització sense ànim de lucre que es dedica a les idees dignes de ser difoses, i que per això organitza congressos i xerrades, les TED Talks, sobre àmbits variats com l’educació, la cultura, la ciència o la tecnologia.
El seu èxit ha comportat que des del 2009 s’impulsin els TEDx, que són xerrades independents. Impulsades per organitzacions d’arreu del món que no pertanyen a TED però que n’adquireixen una llicència gratuïta però amb el compromís de que la conferència respecti certs criteris.
Els seus participants han de renunciar als drets d’autor, perquè la llicència dels continguts que s’hi abordin ha de ser Creative Commons, atesa la voluntat de que es difonguin les experiències quan més millor.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més