Animació Sociocultural diu prou a la violència masclista

2on d’Animació Sociocultural i Turística dinamitza una Campanya de Sensibilització i Conscienciació de l’estat en què es troba actualment la violència envers les dones i la perspectiva de gènere.

Unes jornades destinades a tot l'alumnat de Ribot i Serra plenes d'informació, emocions, participació i reivindicació i molta perspectiva de gènere que va començar amb la visita de Pamela Palenciano.


Tota una setmana amb activitats de sensibilització i conscienciació entorn el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, ideades, planificades i dinamitzades pel grup de 2on d'Animació Sociocultural i Turística de l'Institut Ribot i Serra de Sabadell. Autèntica animació amb perspectiva de gènere.

Les jornades han estat plenes de reflexió, d'informació i de reivindicació, amb un alumnat del Ribot i Serra entregat i participatiu que ha recoltzat continuament el discurs amb la seva opinió. 

La setmana s'obrí amb la visita de Pamela Palenciano Jodar amb el seu monòleg vivencial "No sólo duelen los golpes" sobre la violència de gènere. "No solo..." no es un testimonio de una historia, tampoco es un taller de prevención... ni así tampoco es un monólogo u obra de teatro: es todo a la vez, com afirma Pamela al seu blog. L'activitat va deixar clar què la violència masclista és un problema estructural que cal combatre, i que tothom té eines per crear relacions més sanes des de la seva quotidianitat.

Durant les Jornades, l'alumnat de la tarda de l'Institut Ribot i Serra, va gaudir de diverses activitats:

Exposició plàstica permanent: història, dades i notícies sobre la violència de gènere. Cartells i pòsters explicatius i denunciants de situacions de violència de gènere al vestíbul i al passadís de direcció.

Videofòrum, experiència auditiva i teatre social, desmontant estereotips: amb diferents dinàmiques i activitats s'ha creat un clima de reflexió i debat crític amb la voluntat de provocar la reacció de les participants enfront les violències de gènere.

L'activitat central, el concurs artístic del dia 25, va representar una oportunitat per tot l'alumnat de participar amb les seves creacions artístiques amb perspectiva de gènere (literàries, expressió corporal, contes, teatre, fotografia, vídeos, etc.). 

Totes les situacions treballades han estat extretes de les nostres vides quotidianes, de com ens mirem, de com ens toquem, de com ens diem... (micro-masclismes, noves masculinitats, ...). L'alumnat ha ofert un espai de reflexió i diàleg, creant un clima adequat per facilitar canvis a la nostra mirada posant-nos unes ulleres diferents (les de la perspectiva de gènere) i mostrant que canviant els petits gestos podem canviar el món.

Una activitat real per assolir aprenentatges reals

Aquestes jornades han suposat una experiència real d'aplicació de la perspectiva de gènere en la intervenció social i una oportunitat d'aprenentatge (gestionar temps, espais; ajustar el llenguatge per a que fos entenedor, en funció del grup; dinamitzar temàtiques des d’un punt de vista socioeducatiu, ...) per tota la comunitat educativa.

Comentaris

Minerva León Granado ha dit…
No sólo duelen los golpes

El passat 24 de novembre amb motiu de la celebració del dia internacional contra la violència masclista, ens va visitar a l’institut la Pamela Palenciano, una jienense que des de fa uns anys viu al Salvador dedicada a la difusió i sensibilització d’aquest tipus de violència.

NoSoloDuelenGolpes

'No sólo duelen los golpes' és la seva proposta, un monòleg vivencial, valent, amb un llenguatge propi i diferent, capaç de connectar amb tots i totes, que ens parla de les relacions de poder en general i de la violència masclista en particular.
L’obra neix de la necessitat de la Pamela de fer visible la part més subtil d'aquesta violència i de trencar amb la idea de l'amor romàntic tal i com el coneixem a través dels contes de prínceps i princeses, de moltes cançons, de moltes pel·lícules...
Sense estereotips, sense posar etiquetes, l'obra inclou a parts iguals el sentit de l'humor i la cruesa dels maltractaments amb una concepció diferent de la que estem acostumats, ja que no exposa només la dualitat víctima-agressor sinó que planteja una lectura més profunda i educacional de les construccions socials, dels rols que ens traslladen i que anem adquirint al llarg de la vida. Pamela Palenciano, a través de la seva història, és capaç de trasmetre’ns aquesta realitat com un problema de la societat en el seu conjunt.
'No sólo duelen los golpes' ha deixat a l'institut una estranya, però positiva, sensació de ràbia, d'indignació, d'identificació... que ens ha obert la porta a la reflexió i al debat. La Pamela ens ha fet prendre consciència de la perspectiva de gènere i ens ha traslladat la responsabilitat i la obligació individual i col·lectiva d'actuar de forma diferent.
Serem capaços de trencar amb aquests patrons? Ens atrevim a intentar-ho?

Minerva León Granado
Tècnica en Integració Social
Institut Ribot i Serra

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més