Think global, act local

9barris cabrejada
Reflexions de l’Alba (a l'Espai Casalero), casalera i activista de Nou Barris, arran de la fort onada de desnonaments ocorregut aquesta setmana al seu districte.
“Compartir experiències, inquietuds i problemes des d’una perspectiva jove ja és una forma de contrapoder”
“Aquests compromisos amb el territori i l’entorn seran els que després ens moguin contra les injustícies i les desigualtats”

Nou Barris: si alguna cosa s’ha parlat últimament sobre aquest districte barceloní, no ha sigut gaire engrescadora. Intento fer un repàs ràpid i em vénen al cap de manera directa els barris més empobrits de Barcelona i el drama dels desnonaments. Sí, Ciutat Meridiana -també coneguda com “Villadesahucio“- és Nou Barris.
Dilluns dia 3 de novembre ens vam trobar un panorama devastador, desafortunadament quotidià: l’anunci de 16 desnonaments en un matí al districte. D’aquests 16 va resultar que 5 eren a la Trinitat Vella (districte de Sant Andreu, molt a prop de Nou Barris), 3 es van aturar per pressió veïnal, altres 3 als jutjats, un es va efectuar, i en la resta d’ocasions, la gent que hi vivia va deixar les claus i l’habitatge abans del dilluns negre. Quin panorama, eh?
I els joves, en tot això, què hi pintem? Crec que no és molt agosarat dir que podem aportar noves formes de veure i entendre la societat. Això no vol dir que tinguem receptes màgiques ni solucions per a tot. El fet d’organitzar-se ja és una passa endavant: compartir experiències, inquietuds i problemes des d’una perspectiva jove ja és una forma de contrapoder. Els Casals de Joves i altres organitzacions com assemblees de joves són espais de formació i de lluita que no són aliens als contextos i els entorns a on es troben. Això vol dir que, d’una manera o d’una altra ens afecta tot allò que passa a prop nostre, i que, alhora podrem incidir-hi activament: ja sigui fent feina de formació, de conscienciació o acció directa.
A més a més, als casals els i les joves tenim l’oportunitat de desenvolupar els nostres projectes i idees, de generar més moviment de joves de dins i de fora de les entitats. Això vol dir crear una xarxa d’entitats, però sobretot de persones, vinculades amb el territori i amb unes inquietuds i compromisos vers aquest. Aquests compromisos amb el territori i l’entorn seran els que després ens moguin contra les injustícies i les desigualtats com poden ser els desnonaments a Nou Barris.
La idea, doncs, no és quedar-nos amb el dolent: que si injustícies, que si desigualtats, que si mil-coses-més. La idea és poder aprofitar aquesta situació per dotar-nos d’eines que ens ajudin a donar la volta a tot allò amb què no  ens sentim còmodes o a tot allò amb què no hi estem d’acord. És transformar la nostra realitat més propera a través de tota aquella feina de formigueta del quotidià.
Sí, allò de Think global, act local.
Alba Sanjurjo- Casal de Joves Guineueta. (@sssanjur)

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més