Set cooperatives de treball catalanes participen en el projecte europeu Cooproute

Cooperativa Sambucus
Set cooperatives de treball de Catalunya,membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, de les 10 seleccionades, formaran part de la primera Ruta Europea de Cooperatives, Cooproute, que es posarà en marxa l'any vinent, amb l'objectiu de vincular turisme amb el món cooperatiu, en aquest cas a Catalunya. Les cooperatives de treball són Sambucus, Biciclot, L'olivera Cooperativa, La Ciutat Invisible, Els Caus de Mura, la Garbiana , a la que se suma l'agència de desenvolupament rural del Berguedà en representació de les cooperatives de la comarca, junt amb les cooperatives agràries com Agrícola Falset-Marçà, Adernats Vinícola de Nulles i Apícola el Perelló.

Tomeu Ferrer a CatalunyaPlural


La idea va sorgir l'any 2012 que l'ONU va declarar any internacional del cooperativisme. La idea va sorgir d'una associació italiana de cooperatives, explica Lorena Torró, de la Confederació Catalana de Cooperatives. “La idea era crear itineraris que vinculessin la cultura cooperativa en un marc territorial inserit a Europa”. Això ha de posar en valor el patrimoni cultural cooperatiu tant tangible com intangible. També ha d'ajudar a potenciar l'atractiu turístic de pobles i ciutats i, el que no és menor, guanyar atractiu comercial en l'àmbit europeu.
Cooproute el forma en l'àmbit europeu 67 entitats, la majoria de les quals són cooperatives, però que admeten altres figures com fundacions o associacions, de les quals 38 són italianes, 10 serien d'Espanya i altres 10 de Catalunya, que en aquest cas es presenten per separat.
El programa consisteix a posar en marxa una pàgina web d'abast europeu on els viatgers, podran trobar les diverses cooperatives que formen part Cooproute. L'usuari, des del web pot identificar i fer-se la ruta a la seva mida posant-se en contacte amb les diferents entitats que formen part de la ruta. “Es tracta de què cada potencial turista es faci la ruta a la seva mida”, afirmen des de l'organització.
I què es vol aconseguir, almenys a Catalunya? Doncs en primer lloc, a partir de Cooproute es vol obtenir la dinamització dels territoris desfavorits. En el cas de les ciutats, d'aquells àmbits urbans en declivi.
El programa ha comptat amb el suport econòmic de la Unió Europea, que ha dotat de fons per a la confecció del web que serà el suport del programa. En aquest format es podrà trobar la fixa de cada cooperativa, les possibilitats d'allotjament que hi ha a prop de cada lloc, els mitjans de transport o els punts d'interès gastronòmic.
En cada lloc, cooperatives en tots els casos tret de l'entitat berguedana, hi haurà una persona que podrà orientar els visitants sobre aspectes com els llocs d'interès cultural i social de l'àrea, els punts d'atractiu turístic i també l'origen i la història del moviment cooperatiu en aquella zona o en l'àmbit concret (agrari, tèxtil, industrial, artesà, etc..) . Amb aquest programa es vol aconseguir tant que els viatgers coneguin les cooperatives i el seu arrelament en el territori, com la cultura de la zona i assolir també una relació amb l'entorn que vagi molt més enllà del que poden oferir els paquets turístics a l'ús.
El projecte es considera que estarà en marxa l'any vinent, abans s'enllestiran els formularis per al web, el pla de cooperació, el web comercial on figuraran mecanismes que facin possible que cada turista es faci un paquet al seu gust.
Sambucus
Cooperativa Sambucus, restaurant
Una de les cooperatives que forme part del projecte és Sambucus. Es tracta d'una entitat que opera en camps diferents: fa productes ecològics. També és una empresa d'inserció laboral. És una cooperativa de treball i, finalment, entre els negocis ha posat en marxa hi ha un restaurant i un servei de menjar a domicili. Sambucus té la seu a Manlleu, Osona.
Mireia Franc és una de les membres de l'equip de Sambucus. A la cooperativa ja tenen clar quines coses mostraran als visitants de la ruta Cooproute. “Podem oferir-los-hi coses que segurament els agradaran si són amants de la natura, com la finca de Sant Pere de Torelló, on produïm herbes aromàtiques”, explica. També tenen pensat llocs on, si venen en petits grups, se'ls pot trobar un allotjament rural. “Però, no està de més que, si els interessa, puguin veure el vessant social de la nostra cooperativa: els podem dur a veure com es produeix mel, o que ens acompanyin a veure com treballem en una residència de malalts”, explica la Mireia, que entre altres ocupacions té assumida la gerència de Sambucus.
El vessant gastronòmic el tenen cobert a la cooperativa osonenca. No en va una de les seves activitats més reconegudes és la relacionada amb el restaurant que regenten al Mercat de Manlleu. “Però, tot es pot completar amb el vessant més directament cultural”, ens explica la Mireia. Com a osonenca se sent molt orgullosa del museu romànic de Vic, que podria competir amb altres com el Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona. I si el que busquen els visitants és anar d'excursió o veure paisatges insòlits des de Sambucus els acompanyaran en visites guiades a llocs com els cims de Tavertet o racons amagats del Lluçanès.
Biciclot i els barris cooperatius
Biciclot és una cooperativa creada entorn de la bicicleta i la seva cultura. S'ubica a Barcelona i fa de la vinculació de la bicicleta i la ciutat un motiu per atraure el tipus de turisme cultural cooperatiu que es busca atraure amb Cooproute.
Ruta turística en bicicleta, organitzada per BiciclotPere Serrasoles és el portaveu de Biciclot. “Nosaltres hem presentat un seguit d'activitats que tenen a veure amb el que ja fa la cooperativa”, indica. Per una banda, l'entitat organitza visites a Barcelona amb bicicleta, un vehicle sostenible que permet una altra classe de mobilitat. “Una de les coses que pensem oferir als visitants que ens vinguin a través de Cooproute és el recorregut pels barris cooperatius de Barcelona”, explica Serrasoles. Això jo ho ofereix Biciclot però més adreçat a turistes convencionals. En aquest sentit, la cooperativa ha preparat una sèrie d'activitats conjuntament amb La Ciutat Invisible, una altra cooperativa que també forma part del projecte. Les actuacions aprofitaran la infraestructura que Biciclot ha creat a la Barceloneta, a peu de platja. També s'usarà la central de reserves que ha creat l'entitat en un web.
“El que farem serà adaptar algunes activitats que ja organitzem ara”, diu Serrasoles. Una d'aquestes activitats és la que amb la Ciutat Invisible es fan adreçades a gent local sota el nom de Bicibarris. En el cas Cooproute s'hi afegirà el component cultural i cooperatiu que permet que els visitants interessats en aquest món incorporar la cultura cooperativa.
Biciclot i Ciutat Invisible ja realitzen activitats durant els dissabtes i diumenges en què veïns de Barcelona coneixen racons que de la ciutat dels que potser no tenien notícia certa.
“Volem fer un tàndem amb Ciutat Invisible per crear una ruta dirigida al turista amb interès pel cooperativisme, que potser no coneixen aquest vessant vinculat amb Barcelona”. En aquest sentit han preparat ja visites a indrets significatius de la història de l'economia social de la capital catalana.
Pel que fa a l'atenció als turistes que puguin acudir a partir del nou programa, Biciclot té ja una experiència important en la seva activitat de coneixement de la ciutat que es fa a turistes que visiten Barcelona.
Biciclot aposta fort per implantar la cultura ciclista. Així, aquesta cooperativa que té 8 socis i 5 treballadors més durant la temporada estival, ha posat en marxa programes que ensinistren escolars de sisè curs de primària a anar a l'escola en bicicleta amb total seguretat. Aquests cursos han travessat les fronteres barcelonines i actualment es fan a diverses poblacions, com Vitòria, al País Basc i Sant Cugat a Catalunya, entre altres.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més