Alliberem un bloc de 40 habitatges d’un banc intervingut


L’Assemblea d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (@pah_sabadell) a la societat sabadellenca i al país:

Ahir vam alliberar un tercer bloc amb 40 habitatges a la nostra ciutat, al carrer Sant Ferran, cantonada amb Reina Leonor. El bloc d’obra nova, que mai ha estat habitat, és propietat (adjudicat en subhasta) de Caixa Penedès- Banc Mare Nostrum (BMN) arran de la incapacitat dels promotors de poder vendre aquests 40 pisos que porten 4 anys buits. És el 8è bloc alliberant per la campanya d’ocupació de blocs L‘Obra Social la PAH, i el 3r a Sabadell. Anunciem també que la setmana vinent farem públic un dossier formatiu sobre com executar accions com aquestes perquè pugin fer-ne ús les més de 130 PAHs de l’estat.

En les properes hores algunes famílies que estan a punt de perdre el seu habitatge o que han hagut d’entregar-lo per quedar sense deute aniran allotjant-se en aquest bloc. Valorarem col·lectivament, com fem sempre, quines són les prioritats i les urgències més clares d’entre els centenars de famílies organitzades i lluitadores de la PAH de Sabadell.

Podríem haver-ho fet en qualsevol bloc de qualsevol de les entitats financeres que han deixat, o deixaran en breu, al carrer a les famílies -cada cop més i més- que engreixen les files del nostre col·lectiu. És vergonyós que siguin les caixes i els bancs l’agent social que més bens immobles acumula mentre s’espolsen la seva responsabilitat en aquest drama i es neguen a cedir habitatges a l’administració. Volem donar a conèixer algunes dades sobre aquesta entitat que els poden ser d’interès, però vagi per davant que hem triat aquest bloc a l’atzar i podríem utilitzar argument similars d’altres entitats bancàries:

- El BMN ha estat intervingut per l’Estat i rebrà més de 730 milions d’euros de diners públics. Actualment el procés encara és obert i la quantitat podria arribar a ser superior.
-Com totes les entitats bancàries, el BMN acumula centenars de pisos buits sense intenció de posar-los a disposició de la ciutadania i provocant la seva degradació.

- Caixa Penedès compta amb una història recent de comportaments mafiosos i d’impunitat. Aquest passat mes de febrer la fiscalia anticorrupció va posar una querella contra Ricardo Pagès -ex-president de Caixa Penedès- per robar més de 31,6 milions d’euros durant una dècada amb la finalitat de garantir-se una ‘jubilació daurada’.

Alliberar aquest tercer bloc a la nostra ciutat és una necessitat, una declaració i una reivindicació.

És una necessitat en el moment que ens trobem amb desenes de famílies cada setmana a les nostres assemblees que ja estan al carrer o estan a punt de ser-ho. Ni l’administració ni les respectives entitats bancàries els ofereixen cap solució digna i vàlida. Els serveis públics estan desbordats i així ho asseguren a les famílies en situacions d’emergència a qui ni el sistema de benestar social ni l’Ajuntament de Sabadell ha pogut donar resposta. Fins i tot l’Ajuntament s’ha compromès a no criticar públicament aquestes accions d’ocupació de la PAH davant la negativa dels bancs a cedir habitatges buits a l’administració.

És una declaració, perquè diem ben alt que no cedirem davant de lleis irresponsables i injustes. Som l’únic agent social que ha pogut afrontar i posar solucions a les problemàtiques concretes de centenars de famílies.

És una reivindicació perquè posem de manifest la nostra decisió col·lectiva de recuperar espais i recursos i dotar-los de l’ús social que els ha usurpat una especulació salvatge que ha comptat amb la complicitat activa o per inacció dels poders públics.

Hem pogut constatar que estem orfes d’agents institucionals que garanteixin els nostres drets més bàsics i posem de manifest la nostra funció popular de reorganitzar els recursos existents mentre no hi hagi voluntat política de retornar al poble el què és del poble.

Ara més que mai, i cada cop amb més convenciment, farem nostre un lema que fa anys que cridem i que ara pren més rellevància que mai: “Gent sense casa i cases sense gent? no s’entén.Sobretot si les cases sense gent van quedar en mans d’un sistema financer que ens ha portat on som i que no sembla disposat a assumir-ne la responsabilitat.

Fa temps que presentem propostes i solucions viables per resoldre la problemàtica creixent de la vulneració del fret fonamental a l’habitatge, però la classe política no només no ens escolta sinó que ens criminalitza i ens reprimeix. En l’escena mediàtica dels darrers dies en tenim un clar exemple. La Iniciativa Legislativa Popular que hem fet arribar fins el Congrés és una proposta de mínims però l’entenem essencial per començar a posar fil a l’agulla i encarar d’arrel la problemàtica. Hem pogut presenciar com el PP -igual que abans el PSOE quan tenia responsabilitat de govern- aposten per a seguir defensant els privilegis de les grans entitats financeres i perpetuar una estafa denunciada per òrgans estatals i internacionals de tot tipus. Nosaltres assenyalem la lluna i ells segueixen assenyalant el nostre dit. No ens deixen més opció que desobeir l’absurd.

La desobediència és l’únic camí que ens queda per evidenciar que les solucions i els recursos estan al nostre abast. Que sí que es pot, i encara que ells no vulguin, ho fem possible dia a dia. Aquests 40 habitatges alliberats avui en són un exemple.

Volem assegurar deixar clar als veïns que només serem aquí al carrer, davant de l’edifici, aquests primers dies, per assegurar i resistir una possible actuació policial. I que us convidem a conèixer la nostra lluita. No hem vingut a molestar, hem vingut a rescatar persones en un sistema que només es preocupa per rescatar els bancs.

ILP o ESCRACHE
ILP o OBRA SOCIAL

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més