Presentació de la Fundación de los Comunes a l'Ateneu Candela

Avui divendres, 9 de novembre, a les 19.30 hores a l'Ateneu Candela de Terrassa es farà la presentació de la "Fundación de los comunes", un laboratori de pensament i acció per a la transformació sociocultural format per diferents col·lectius de tot l'Estat.

L'objectiu de la Fundación es constituir-se com a eina d'intervenció cultural, social i política mitjançant dues apostes principals segons els seus impulsors: Crear i sostenir centres de pensament i acció crítics; constituir un pol d'enunciació solvent i documentat, que posi en circulació nous paradigmes d'interpretació de la realitat i propostes innovadores de transformació d'aquesta realitat.
 


Diuen de si mateixos que són un laboratori d'investigació pensament, debat i producció política. Un espai comú d'unió de xarxes socials existents amb anterioritat. Una convergència de grups heterogenis amb la mateixa preocupació:  la necessitat de passar a l'acció de crear una resposta ofensiva a la situació política i econòmica global.

Entre els membres d'aquesta entitat hi ha centres de recerca i grups d'estudi com la Universidad Nómada, l'Observatorio Metropolitano de Madrid (OMM), el Observatorio Metropolitano de Barcelona (OMB), A Zofra (Saragossa), la ULEX (Màlaga) o la Universidade Invisibel (Galicia). Així mateix, compten amb un projecte editorial que hi col·labora, en especial, l'editorial Traficantes de Sueños i amb les publicacions de la Universidad Nómada a l'editorial Akal. Igualment tenen centres socials que serveixen de seu a totes les iniciatives de la Fundación: La Pantera Rossa (Saragossa), Traficantes de sueños (Madrid), El Patio Maravillas (Madrid), l'Ateneu Candela (Terrassa), La Hormiga Atómica (Pamplona), La Tabacalera (Madrid) o La Casa Invisible (Màlaga), seu social de la Fundación. 

I estan recolzats per universitats públiques com la Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Barcelona o la Universidad de Zaragoza o centres culturals de prestigi internacional com el MACBA (Museo Arte Contemporáneo de Barcelona), el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) i la Foundation for Arts Initiatives (FfAI).

Segons els organitzadors de la Fundación de los Comunes entre les seves principals preocupacions hi ha "el fenomen de la crisi i les seves repercussions en els àmbits locals i regionals: les conseqüències de l'espiral deute-rescat-deute, el desmantellament de l'estat del benestar o la possibilitat de dissenyar un sistema fiscal capaç de realitzar un repartiment equitatiu de la riquesa" o bé "la possibilitat de construir un sistema d'organització dels béns i serveis comuns (des dels béns naturals com l'aigua fins als serveis públics de sanitat i educació), que superi els límits de la gestió estatal del sector públic".

Comentaris