Els i les estudiants de Sabadell es manifesten en contra de les retallades en educació

Font: Núria Brugués| Ràdio Sabadell
Els estudiants sabadellencs s'han manifestat aquesta tarda pels carrers del centre de Sabadell en contra de les retallades en educació i les càrregues policials d'aquest migdia a Barcelona.

La plaça Sant Roc s'ha convertit en el punt de trobada dels manifestants. Allà han llegit un manifest i han omplert de pancartes i cartolines les finestres de l'Ajuntament de Sabadell amb missatges com 'Jo també sóc enemic/ga' o 'Educació pública de qualitat'. Pocs minuts abans de les set del vespre els mateixos joves han abandonat plaça Sant Roc per recórrer els carrers del centre de Sabadell.

També aquest matí (11h) un gruix similar de manifestants s'han reunit a la plaça Doctor Robert per sortir després en direcció a Barcelona on s'han sumat a la gran manifestació d'aquest migdia a la capital catalana en contra de les retallades en educació. Joves sabadellencs de diferents instituts com l'IES Pau Vila, a Gràcia, o l'IES Ribot i Serra, al Sud, portaven diferents pancartes com 'Estudiant, lluita pels teus drets' o 'Porres vs. Llibres' en clara referència a les càrregues policials de València.

Un dels portaveus dels estudiants, Miquel Felip de l'IES Pau Vila, ha assegurat que cada dia que passa tenen més motius per sortir al carrer: “Considerem indigne que es retallin drets fonamentals reconeguts constitucionalment i en canvi inverteixin en zones d'oci multimilionàries”. Els estudiants també segueixen amb preocupació la situació a les universitat públiques tal i com ha reconegut Felip: “ Trobem una estupidesa protestar només pels instituts perquè molts de nosaltres d'aquí a un parell o tres d'anys estarem a les universitats”.

Incidents a Barcelona
Milers d'estudiants universitaris –25 mil segons la Guàrdia Urbana i 70 mil segons els organitzadors-- s'han manifestat pels carrers de Barcelona en contra les retallades i en una jornada de vaga general dels estudiants universitaris. Unes protesta que s'han saldat, finalment, amb nombrosos incidents i diverses detencions.

La marxa, convocada per la Plataforma unitària en defensa de la universitat pública, ha provocat intermitents càrregues policials contra els estudiants participants. Un grup de joves s'ha tancat a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, fent-lo servir com una mena de bastió. La manifestació ha començat a les 12 del migdia --una hora després del que es preveia-- i ha desembocat cap a dos quarts de quatre a la plaça Universitat, on el trànsit s'ha interromput fins a poc abans de les quatre.

També hi ha hagut crema de contenidors així com d'algun vehicle. Els manifestants s'han dirigit a plaça Espanya on s'està celebrant el Mobile World Congress i on s'han produit més càrregues policials.

Els estudiants de la Universitat de Barcelona han decidit allargar l'ocupació i quedar-se a dormir al rectorat de la universitat. A les xarxes socials també hi ha crides per ocupar aquesta mateixa nit l'Universitat Autònoma de Barcelona.
A la plaça Universitat s'ha realitzat una assemblea que ha tancat la convocatòria, tot i que fins fa ben poca estona hi continuava havent estudiants ocupant el vestíbul del Rectorat de la UB que decidiran si es queden a l'edifici fins diumenge.

Pel que fa a l’Autònoma, el seguiment de la vaga ha estat del 20 per cent, segons fonts oficials de la universitat vallesana. A nou facultats no hi ha hagut classe mentre que a les altres s’han fet talls intermitents de l’activitat. Pel que fa als accessos al campus de Bellaterra, hi ha hagut interrupcions temporals de trànsit i barreres i piquets informatius però no s’ha tancat l’accés a cap edifici.

Al campus de Sabadell l’activitat s’ha desenvolupat amb normalitat.

Comentaris