Un manual per desmuntar rumors vers les persones migrades

Portada del Manual Desmuntant RumorsJa estas cansada o cansat d'escoltar estereotips xenòfobs i poc fonamentats sobre les persones migrades? doncs et convidem a fullejar el Manual Desmuntant Rumors, un verdader escut per combatre la ignorància del racisme.

Les persones migrades carreguen centenars d'estereotipis i rumors falsos sobre la seva activitat del dia a dia que serveixen de nutrient per a alguns partits polítics i alguns mitjans de comunicació, interessats en emetre un discurs discriminatori, xenòfob i injust.

Que si s'emporten totes les beques menjador, que si les dones migrades no treballen, que si no paguen impostos, que si col·lapsen el sistema sanitari, que si rebenten salaris, i un llarg etcétera d'exemples de mentides que cal desmentir. Per desmentir-los però, cal estar informat/a i que la informació estigui contrastada i tingui validesa. L'oficina d'Acció Social i Ciutadania de Tàrrega ens dóna la feina feta, un fantàstic Manual Desmuntant Rumors ens servirà de gran ajuda a plantar cara als estereotipis i altres rumors xenòfobs que impregnen la nostra societat.

Alguns exemples de les informacions que ens dona el Manual Desmuntant Rumors són:

Davant l'estereotip "les persones migrades col·lapsen el sistema sanitari" el manual ens diu que segons el Departament de Salut de la Generalitat, l’any 2006, el total de la despesa sanitària de la població estrangera representava el 4,3% del pressupost total, tot i que la població estrangera era quasi el 13% del total dels habitants de Catalunya.

Per desmentir que "les dones migrades no treballen" podem dir que en general, les dones migrades s’incorporen en ocupacions considerades marginals (sense contracte, a temps parcial, amb salaris inferiors als interprofessionals, insegurs i precaris). Moltes dones entren per la porta de darrere en el servei domèstic i en l’atenció a persones, per la porta de la invisibilitat. També podem argumentar que de les persones espanyoles ocupades, el 43,43% són dones. I De les persones estrangeres ocupades, el 47,66% són dones. Dades extretes: http://www.ine.es/prodyser/pubweb/myh/myh10_empleo.pdf

El Manual dóna arguments sòlids per a contraargumentar els estereotips i rumors relacionats amb la immigració que circulen pel carrer i són considerats certs per una part important de la població.

Comentaris