Tècniques per a una comunicació assertiva

Una de les habilitats més importants d’un venedor és saber portar una comunicació assertiva. Tenir una conversa madura i respectuosa sense perdre el focus en els nostres interessos és complicat, però hi ha algunes tècniques o trucs que permeten sortir d’algunes situacions on mantenir la calma pot ser complicat. Cal evitar la passivitat i l’agressivitat.

Rendició simulada: mostrar-se d’acord amb els arguments de l’interlocutor però sense canviar la postura. Pot semblar que cedim però només agafem impuls. És útil en negociacions de tot tipus. Exemple: “Entenc el que dius i potser tinguis raó, però hauríem de buscar altres enfocaments”.

Ironia assertiva: davant d’una crítica agressiva o fora de to no hem d’igualar el nostre to al de l’emissor. Hem de buscar maneres de respondre sense deixar la nostra postura calmada. Pot ser una sortida assertiva a un conflicte en què simplement no volem veure’ns involucrats.

Moviments en la boira: després d’escoltar els arguments de l’altra persona podem buscar l’empatia acceptant-los però agregant el que defensem. És semblant a la rendició simulada però sense cedir terreny. Exemple: “Entenc el que dius però així ve estipulat en el conveni”.

Pregunta assertiva: de vegades cal iniciar una crítica per aconseguir la informació que volem obtenir per després utilitzar la resposta a la nostra argumentació. Exemple “diu que no li convenç el producte però què és el que no li agrada exactament?”

Acord assertiu: de vegades hem d’admetre els errors perquè fer el contrari només empitjora les coses. En aquest cas es pot procurar allunyar aquest error de la nostra personalitat. Exemple: “si, vaig començar la reunió una mica tard però acostumo a ser força puntual”.

Ignora: igual que la ironia assertiva, és una eina a utilitzar en cas d’interlocutors “violents” o alterats. En aquest cas es procura endarrerir la conversa per a un altre moment on tots dos estiguin en bona predisposició per al diàleg. Exemple: “crec que ara estàs una mica alterat. El millor és que et tranquil·litzis i parlem quan estiguis calmat”.

Trencar el procés de diàleg: quan es vol tallar una conversa es pot utilitzar la comunicació breu per mostrar desacord, desinterès, etc. La utilitat d’això rau en moments en que tenim prioritats diferents i volem expressar que no és el millor moment per a la conversa. Exemple: “no pinta malament”, “si”, “potser”, “si no et fa res parlem després”.

Disc ratllat: no ha de significar que haguem de repetir la mateixa frase, doncs estaríem mostrant poca educació. Ens referim a repetir el nostre argument tranquil·lament i sense deixar-nos despistar per assumptes poc rellevants. Exemple: “si, però el que jo dic és…”, “entenc, però crec que el que necessitem és…”, “la idea està bé però jo penso que…”.

Mantenint espais: hi ha cops que donem la mà i t’agafen el braç. En aquests casos cal delimitar molt clarament fins on arriba un punt negociat. Exemple: “sí, pots utilitzar la sala de reunions però per agafar el projector primer has de parlar-ho amb administració”.

Ajornament: en una reunió és bona idea portar un paper o quadern on prendre notes. En aquest cas podrem anotar consultes o crítiques per abordar en un altre moment i així no allunyar-nos de l’objectiu del moment. Per exemple, “prenc nota per parlar en la pròxima reunió”.

Font: Pymes y Autónomos

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més